Jubilerend Geusselt Sport kijkt terug op honderd jaar historie :: Geusselt Sport

Jubilerend Geusselt Sport kijkt terug op honderd jaar historie

  • Home
  • Nieuws
  • Jubilerend Geusselt Sport kijkt terug op honderd jaar historie

  26 aug. 2020   Admin2


Zo goed als alles was al geregeld voor het jubileumweekend van Geusselt Sport. De club zou het laatste weekend van mei het 100-jarig bestaan vieren. Vanwege corona ging daar een streep door. Toch zijn de leden van de fusieclub maar wat trots op de verjaardag.

Foto jubilerend GS.jpg

Want in een wereld waarin het verenigingsleven niet meer zo bruisend is als dat het ooit was, is een eeuw oud worden als club toch best bijzonder, zo vinden ook Jan Karssemakers (oud-voorzitter) en Sjef Zwackhalen (huidig voorzitter). Geusselt Sport kwam acht jaar geleden voort uit een fusie tussen Rapid en WVV. Eerstgenoemde club bestaat sinds 1920, de andere sinds 1928. Met het eeuwfeest wordt dus de verjaardag van de oudste vereniging binnen de fusieclub gevierd, waarvan ook de accommodatie voorheen was, waar Geusselt Sport sinds de oprichting speelt. De twee jaar voordat de fusie een feit werd, is WVV al naar dit sportcomplex verhuisd. Dit omdat de vereniging plaats moest maken voor het toen nog te bouwen Geusseltbad. Dat de twee clubs ooit met elkaar één vereniging zouden vormen, was voor voetballend Maastricht toch wel een verrassing. “Rapid had een stedelijk karakter en een groter bereik. WVV was echt de volksclub van het Wittevrouwenveld. De populatie was heel anders dan die van Rapid”, vertelt Sjef. Ondanks dat heeft die mix aan diverse mensen nooit voor problemen gezorgd. “Er spelen mensen die gestudeerd hebben, een hoge functie bij een bedrijf hebben, maar ook de echte arbeiders. Dat is in elkaar verweven en maakt de club uniek”, aldus de huidige preses. Toch moet Sjef bekennen dat, ondanks de geruisloze samensmelting, er tot zijn aanstelling in 2018 vaak eilandjes gevormd werden binnen de club. “Het derde elftal van Geusselt Sport was jarenlang bijvoorbeeld een echt Rapid-team, het eerste elftal bestond voornamelijk uit jongens van WVV. Dat is nu wel echt veranderd. We willen als bestuur daar ook niet naar terug.”

Historie

Jan Karssemakers was tot twee jaar terug de voorzitter van Geusselt Sport. Daarvoor was hij dat ruim twintig jaar van WVV, dat ooit nog eerste klasse bij de amateurs speelde. Karssemakers was pas de vierde en meteen ook laatste voorzitter die WVV ooit had. Voorzitters hebben daar altijd enorm lang op hun post gezeten. In de laatste jaren voordat WVV met Rapid samenging, miste de club telkens op een haar na promotie. “De eerste keer toen dat gebeurde was tegen RKVCL in de nacompetitie. Ik wilde de bloemen al gaan halen, toen in de laatste seconde RKVCL scoorde en promotie aan onze neus voorbijging. Ik zie die bal nog over de keeper in het doel ploffen. Het jaar erna stonden we met 0-3 voor tegen Daalhof bij rust. Na de pauze kwam Daalhof terug tot 3-3 en omdat wij moesten winnen, bleven we in de vijfde klasse”, herinnert Karssemakers zich. En omdat Rapid binnen twee seizoenen twee keer degradeerde en ook naar die divisie was afgezakt, moest de nieuwe fusieclub ook in de vijfde klasse beginnen. En dat terwijl Geusselt Sport op dat moment een elftal had samengesteld dat minimaal tweede klasse-waardig was. “Rick Sour, die een verleden had bij MVV, had zich altijd voorgenomen terug naar WVV, en uiteindelijk dus Geusselt Sport, te komen wanneer hij het in het profvoetbal niet zou redden. Hij nam toen enkele hoogspelende kameraden van hem mee en we kenden een fantastische start”, vertelt Jan. Geusselt Sport beleefde een ongekend eerste jaar: liefst vier teams werden direct kampioen. Het eerste elftal promoveerde drie keer op rij door kampioenschappen naar de tweede klasse, het niveau waar het sindsdien ook speelt.

Toekomst

De toekomst van Geusselt Sport ziet er dit seizoen weer iets rooskleuriger uit dan vorige voetbaljaargang. De club had nog maar drie seniorenelftallen en één damesteam over. Jeugd is er nauwelijks meer. De ongerustheid over het voortbestaan was groot. Tot de start van deze zomer, toen Geusselt Sport opeens twee nieuwe herenteams mocht inschrijven. Het dameselftal smelt daarnaast samen met dat van Willem l, de club aan de overkant van het complex. En dat zorgt dus voor lucht bij Geusselt Sport. “De club krijgt een opleving. Als je me een aantal maanden geleden had gesproken, was opnieuw fuseren onderwerp van gesprek geweest. Die gedachte kan nu weer even geparkeerd worden”, vertelt Sjef. Toch ontkomt Geusselt Sport er waarschijnlijk niet aan om ooit met RKASV en Willem l, aan de andere kant van de weg, te gaan praten over fuseren, zo denkt Zwackhalen. “Het zijn drie voetbalclubs die op een steenworp afstand van elkaar, in een moeilijke tijd voor verenigingen, uit dezelfde vijver vissen. Desondanks kijk ik met vertrouwen naar komend seizoen bij Geusselt Sport. Al moeten we waakzaam blijven. Leden binnenhalen is nog wel te doen, maar ze behouden is lastiger. Gelukkig hoef ik daarbij mijn energie niet te verdelen over twintig teams. De lijntjes zijn hier korter dan bij grotere verenigingen.”

Feest

De jubilerende club zal overigens aan het eind van komend seizoen alsnog stilstaan bij het 100-jarig bestaan. “Rondom Pinksteren zullen we een feest organiseren. Maar hoe groot en wat we daarbij doen, weten we nog niet. Het zal in ieder geval niet de omvang hebben van het weekend dat we voor afgelopen mei in gedachten hadden.”