35+-voetbal in Maastricht ; gezelligheid voorop, dan prestatie :: Geusselt Sport

35+-voetbal in Maastricht ; gezelligheid voorop, dan prestatie

  • Home
  • Nieuws
  • 35+-voetbal in Maastricht ; gezelligheid voorop, dan prestatie

  14 mrt. 2022   Admin2


WEDSTRIJD VAN DE WEEK 35+-VOETBAL (Limburger)

De bal, conditie en de derde helft

door Willy Wingen

Je ziet het tegenwoordig bij steeds meer verenigingen: 35+-voetbal. Zeven tegen zeven op een half veld. Zo ook in Maastricht, waar vier ploegen tegen elkaar in actie kwamen.

MAASTRICHT - Vrijdagavond kwart voor zeven. Volop bedrijvigheid op het veld van Geusselt Sport. Op het hoofdveld versjouwt Nico Eikenboom, de zeventigjarige wedstrijdsecretaris van die club, samen met zijn helpers de doelen en met trainingshoedjes worden de velden afgebakend. Alles moet immers in orde zijn als de spelers van Daalhof, Geusselt Sport, Iason en Maastricht West aan hun duels gaan beginnen. Ook het terras voor de kantine loopt langzaam vol met spelers, die aan de bak moeten. Eikenboom: „Wij vinden het als vereniging erg belangrijk dat mensen die gestopt zijn met wedstrijdvoetbal de mogelijkheid hebben om op vrijdagavond te spelen. Veel jongens trainen alleen als ze een keer tijd hebben en dan is één of twee keer per maand ballen toch prima.”

Niet het presteren staat centraal, maar het recreatieve met en tegen leeftijdsgenoten. Vindt ook Alther Devens (44, Daalhof): „Bezig zijn en fit blijven zijn de drijfveren. Uiteraard wil je winnen, maar je zaagt niet iemand door midden. Het moet gezellig blijven. Als je een paar keer tegen elkaar gespeeld hebt, ken je elkaar bovendien ook nog eens.”

Regels

Het 35+-voetbal vindt met zeven spelers op een half veld plaats. Verder wordt er volop gewisseld, is de sliding uit den boze, zijn er geen grensrechters en buitenspel bestaat niet. Eikenboom: „Dit is een reguliere competitie met echte KNVB-scheidsrechters, echte regels, echte wedstrijdformulieren. Alles is officieel. Dus geen vrijblijvendheid.” Michalli Benakis van Geusselt Sport (42): „Geen gekke dingen zoals op zondagmorgen. Ik denk, dat die afwijkende regels juist in het voordeel zijn. Volgens mij de enige keer dat de KNVB een goed concept heeft neergezet.” Remy van de Boogaert (46, Iason) denkt er iets anders over. „Regels zijn een beetje op de leeftijd geschoeid. Ik denk toch dat de meesten de oude regels graag willen hebben. We zijn toch zeker niet van suiker!”

Roger (52, zonder achternaam) van Maastricht West. „Dat de regels anders zijn, interesseert me niet zo veel. Dit is toch beter dan veteranenvoetbal. Dat vind ik pas veredeld cafévoetbal. Bij 35+ kom je nog eens echte voetballers tegen. Mensen die op hun leeftijd nog altijd een bepaald niveau halen. Die minicompetitie maakt het juist zo leuk. Ook het feit dat we met Maastrichtse teams bij elkaar zitten.”

Gezelligheid

Maar wie je ook spreekt, gezelligheid staat bij allen voorop. Daarom vindt iedere 35+- voetballer de derde helft ook zo ontzettend belangrijk. Benakis: „Denk dat ik vanavond rond twaalf uur, misschien nog wel iets later, thuis zal zijn. Niet meer op zondagmorgen het prestatieve. Nee, de vrijdagavond is hier ideaal voor.” Van de Boogaert: „Lekker ballen met mensen met dezelfde hobby, daarna eentje drinken met zijn allen. Hier gaat het vooral om het plezier.” Eikenboom: „Verder heeft de gastvereniging die avond nog extra inkomsten. Een win-win situatie.”

Wisselen

Chris Boumans (42), begeleider van Daalhof, geeft aan dat je na je actieve carrière eigenlijk niets meer hebt om op niveau te spelen. „En toen kwam dit 35+. Een beetje veredeld zaalvoetbal, maar dan op gras. Heel leuke wedstrijden en daar doen we het voor.” Om zich vervolgens toch nog te gaan omkleden. Lachend: „Het zou kunnen dat ik nog moet meespelen.” Hij speelde inderdaad een paar keer mee, had een goede trap, maar kwam bij een inspanning snel adem te kort. „Als je dat overkomt roep je ‘wisselen’. Je verlaat het veld en je plaats wordt door een ander ingenomen.”

Eikenboom: „Die derde helft is belangrijker dan het voetballen. Winnen is leuk, verliezen niet erg. Het gaat niet om het winnen, het gaat om lekker bezig te zijn met het spelletje en daarna een glaasje bier te drinken. Nu bij Geusselt Sport, over twee weken bij Daalhof.”

En die derde helft? Boumans laat weten dat de bitterballen niet aan te slepen waren en dat alle teams tot middernacht hebben doorgefeest.